Grilovací desky
Ke každému létu neodmyslitelně patří grilování. Venkovní posezení u čerstvě ugrilovaného masa či jiného pokrmu je opravdová pohoda. Jak ale dosáhnout skutečně dobrého výsledku? Základem je grilovací deska z kamene.Taková deska udělá šéfkuchaře z každého. Maso se na ní propeče rovnoměrně, rychle a leštěná plocha zajistí opečení bez spálení a zbytečného tuku.
Kamenictví Lavička pro Vás vyrobí desku jakýchkoli rozměrů, tvarů a typů. Nabízíme hladké grilovací kameny, a to jak hranaté, tak kulaté, dále pak desky z drážkou, ve kterých se drží omastek z masa, kterým můžete maso potírat. Nabízíme také prohloubené grilovací kameny, kde můžete maso a jiné potraviny podlévat a využívat z nich jejich šťávu.
Kamenné grilovací desky využijete do kamenných nebo zděných zahradních grilů nebo do kovových grilů v kombinaci s udírnami, či do plechových grilů, kde je pokládán na klasický drátěný rošt. Nejvíce se využívají na klasický venkovní oheň. Ke grilovacím deskám nabízíme také ocelové rámečky, či celé stojánky, se kterými již dále nemusíte řešit, kam a jak grilovací kámen umístit.
Na grilovací kámen je možné udělat nápis, který se po opečení „otiskne“ do masa.
Pod grilovacími deskami z kamene je potřeba topit dřevem a kámen ohřívat postupně. Není vhodné je vkládat pár centimetrů nad žár nebo pod nimi topit uhlím. V takovém případě by mohlo dojít k prasknutí kamene z důvodu nerovnoměrného zahřívání.
Většinou se po nějaké době užívání objeví na kameni malá prasklina. Je to přirozený proces reakce díky tepelné roztažnosti při jeho zahřívání a chladnutí. Nesnižuje se tím ovšem funkčnost kamene či jeho odolnost. Pokud nebudete pod kamenem topit uhlím a nebudete zchlazovat kámen politím vodou, nemusíte se bát, že kámen praskne celý. Kámen nechávejte samovolně vychladnout.